Fraktfritt över 800 kr
Vi skickar till Sverige | Norge | Danmark | Finland
Sök

Fraktfri helg!! 26-28/5 är det fri frakt på ALLA beställningar!

Discgolf - en sport med många fördelar

Discgolf som sport kan utövas såväl som fritidsaktivitet som på en professionell nivå. Sporten som sådan kombinerar både fysiska och mentala utmaningar, samtidigt som den bjuder in till socialt umgänge under trevliga former. Till en början kan det vara svårt att behärska discgolf, men det är lätt att lära sig och därmed kommer man snabbt in i själva utförandet av sporten. Det är också lätt att hitta platser att spela på och man kan både spela med andra, eller helt på egen hand. Då discgolf är en rolig som utmanande sport, som går att utföra på flera platser växer också dess popularitet mycket.

Discgolf- frisbee eller frisbeegolf

Internationellt heter sporten discgolf, och det har också präglat vad vi i Sverige i regel kallar sporten. Däremot, de som säger frisbeegolf har inte fel. Discgolf och frisbeegolf är precis samma sport.

Något som vi förknippar ett svävande, tunt och roterande föremål (utöver UFO) är en frisbee. Just frisbee är inte samma sak som vare sig frisbeegolf eller discgolf. En frisbee är tunnare och större i diameter än en disc, vilket gör att den färdas i en lägre hastighet samt inte går att kasta lika långt som en disc.

Så ämnar du stå på stranden, eller i parken och kasta till andra på kortare avstånd så är det förmodligen frisbee du spelar.

Discgolf, en sport för alla

Tävling och kamratskap genom ligor och klubbar

För discgolfare som vill umgås och träffa nya människor finns det lokala klubbar. Gemenskapen som medlemskap i en discgolf-förening erbjuder är kanske det som många upplever som det mest positiva. Att discgolf dessutom är en sport på frammarsch och som passar såväl ung som gammal är säkerligen inget nytt för er förening. Fördelarna med discgolf är många.

Discgolfens många sidor

För er som inte är bekanta med discgolf så har vi specificerat några delar av sporten som gör den så bra. Discgolfen har många sidor som borde upplevas på riktigt, men för att få ett hum om sporten, läs gärna vidare i nedan kapitel.

Lätt att lära

Discgolf är lätt att lära. Målet är enkelt – få din disc i korgen på så få kast som möjligt. Många lär sig grunderna och kan bli relativt tävlingsklara efter att ha spelat bara ett fåtal gånger. Samtidigt kan det ta en livstid att bemästra discgolfens alla finesser. Därför att det en sport som är lätt att fastna och fatta tycke i, samtidigt som man alltid kan utvecklas och bli bättre.

Billigt

Jämfört med många andra sporter så är discgolf billigt att utföra. Det du behöver är en disc. Vill du fördjupa dig ytterligare i sporten så finns där olika discar att köpa, beroende på vilket typ av slag du ska utföra, exempelvis om det är ett utslag eller ett kortare slag. Dessutom krävs det inte speciella kläder eller annan dyr utrustning.

Ju mer man spelar och desto bättre man blir, där och då kan det bli aktuellt att införskaffa mer utrustning, men även då är discgolf en billig aktivitet.

Går att spela med begränsad tid

Till skillnad mot traditionell golf, kräver inte discgolf samma tidsåtgång. En discgolfturnering kan ta flera timmar, medan en enkel 9 håls bana kan spelas under din lunchrast. De flesta discgolfbanor finns på allmän mark, och kostar inget att spela på, och du behöver inte boka tid för att komma ut och spela. Du kan dyka upp och bara spela ett par hål, om ni inte har tid att gå hela banan.

En del har till och med börjat jogga sig igenom rundor, för att på så vis korta ner tiden ytterligare på en runda. På så vis får man sig en joggingrunda samtidigt som man kan spela discgolf. Helt enkelt slagit ihop nytta med nöje och gjort det till en effektiv och rolig motionsträning.

Du kan spela ensam

Frisbeegolf. en utomhusaktivitet med många fördelarDiscgolf är en sport du kan njuta av att spela ensam. Många har fullspäckat schema, så det är svårt att hitta en ledig tid som kan passa att samla ihop några vänner, ännu svårare är det att hitta en tid som passar 20 personer för att spela fotboll. Vill du delta i tävlingssammanhang men ändå spela själv, så finns det appar där man kan spela mot andra, fast du spelar själv.

Paul McBeth, topprankad discgolfare, började spela när han sökte en sport som inte var så social. 90% av spelare utövar discgolf någon gång ensamma, så om du vill ut och spela ensam så går det hur bra som helst.

Spela året om

Discgolf spelas året om, oavsett om det är regn, snö eller strålande solsken. En del discar är designade för olika vindförhållanden, och vinden kräver också andra strategier. Många svårigheter som skapas under turneringar beror på spelarnas förmåga att läsa vinden och välja rätt disc.

Om det är mycket snö på banan, tejpar discgolfare band på sina discar vilket gör att det blir lättare att hitta discen i snön.

Även om det kan vara trevligare att spela när det inte vräker ner regn eller snö, så är inte väder något hinder för dig att spela en eller flera rundor. Dock kan det vara av värde att anpassa dina kläder efter väder.

Spela dygnet runt

Discgolf kan spelas under alla timmar på dygnet. Är du morgonpigg kan du gå en runda innan jobbet. Eftermiddag och kvällstid är den mest vanliga tid för att spela en eller flera rundor. Discgolf kan också spelas när det är mörkt ute, med självlysande discar och LED lampor.

Det finns inte många sporter som spelas under så stor del av året, och under så många olika timmar. Något att se fram emot till vintern, om du vill vara riktigt extrem, är att spela på natten i snö. Det kan säkert ge en häftig upplevelse med snön som lyser upp banan.

Discgolfens hälsofördelar

Under en discgolfrunda på 18 hål går du upp till 5 km. Det gör discgolf till ett utmärkt sätt att få träning utan att du knappt märker att du tränar.

Hälsosamma aktiviteter som lockar en ny generation av spelare från skärmar och spelkonsoler är en bra sak. För både gamla som unga, studerande eller seniorer är discgolf ett bra och prisvärt sätt att umgås. Då discgolf är en utomhussport tillbringar man per automatik mer tid utomhus, socialiserar sig med andra spelare och skördar fördelarna av ökad fysisk aktivitet. Discgolf kan vara del av en viktminskningsstrategi, där nytta och nöje kombineras för att få en mer hälsosam livsstil.

Och vill ni ha frisk luft, varför då inte ägna er åt en utomhusaktivitet likt discgolf.

Discgolf och samhällsnytta

En bra discgolfbana kan vara till fördel för samhället. Klubbar och spelare känner gemenskap och tillhörighet och alla slags grupper kan träffas tillsammans och höja välmåendet. Discgolfbanan är en plats för rekreation där alla får vara med.

Discgolf stimulerar även ekonomin positivt. Discgolfare tycker om att resa och spela på olika banor. Entusiasterna spenderar pengar i lokala affärer, äter på restauranger och bor på hotell. Särskilt om man anordnar tävlingar som kan locka spelare och besökare, så är det något som hela samhället kan dra stor nytta av.

Att väcka en park till liv

Discgolf, en utomhusaktivitet som väcker parker till livParker och grönområden är en del av hållbar utveckling i stadsmiljö. Man pratar om ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter, men ofta används inte parkerna så mycket. Att då bygga en discgolfbana i parken lockar dit spelare, och ger mer liv åt parkerna. Det är en perfekt utomhusaktivitet som ger liv till sin omgivning.

En discgolfbana kan också öka säkerheten, då man spelar discgolf året om och under alla dygnets timmar. Hela området kan i bästa fall bli en betydligt tryggare plats där utrymme för “bus” inte ges i samma utsträckning. Att ha människor som utövar discgolf, ökar sannolikheten att det i parkerna finns mer människor kontinuerligt i rörelse.

Tre tips för nya disc-golfare

  1. Köp putters eller midrangers först. Om du inte spelar discgolf tidigare, och du väljer en disc som är ämnad för att kastas långt så kommer du få omvänt resultat. Alltså ett kort kast. Att kasta med fairway eller distansdiscar, kräver teknisk kunskap som är svår att hantera till en början. Börja därför köpa putters eller midranges. Även om här också finns behov av teknisk kunnande, är de lättare att manövrera och påverkas mindre av att man är en nybörjare.
  2. Välj en bana som passar för nybörjare. Discgolf ska vara skoj. Det är inte roligt att spela på banor som är för svåra och frustrerande för din nivå. Det är inte roligt att förlora, eller spendera massa tid på att leta efter dina nya discgolf-discar. De flesta som lär sig spela på lätta banor är de som fastnar för spelet, och fortfarande spelar än idag.
  3. Bygg goda vanor. Alla är olika. Du har inte samma längd på armarna, du har inte samma kroppstyp, hastighet, längd eller vikt. Lär dig kasta enligt biomekaniken, med rätt teknik. När du kastar enligt biomekaniken kastar du som i andra sporter. Det finns ett korrekt sätt att röra armarna, benen, huvudet, timing och det hela. Försäkra dig om att du bygger bra vanor, för dåliga vanor är svåra att bli av med. Om du lär dig rätt teknik i början, kanske succén dröjer, men till slut kommer du bli en bättre spelare.

Paige Pierce är en av de högst rankade discgolfspelarna i världen, 1,65 lång men hon kan kasta en disc över 150 m.

Discgolf är en sport för alla

Discgolf är ett spel som tilltalar en stor och bred grupp av deltagare. Unga spelare börjar spela i samma takt som banor dyker upp i omgivningen. Familjer spelar tillsammans, inte bara på hemmaplan utan upptäcker också att vackert belägna discgolfbanor är ett bra semestermål.

Det kostar inte mycket att börja spela, och det går fort att lära sig. Inte konstigt att så många gillar discgolf. Nya spelare fyller banorna så snart en ny bana öppnar.

En av discgolfens stora fördelar är att den kan spelas av alla, ung som gammal. Du behöver inte vara atletisk, du är inte beroende av ett lag, du behöver inget stort startkapital och du behöver inte så stor del ledig tid för att kunna spela.

Discgolfare finns i alla åldrar. Det finns en ansenlig del spelare inom varje åldersgrupp. Övervägande del av spelarna är i ålder 22 – 50.

Discgolfturneringar gör att spelet behandlas som en seriös tävlingssport med strikta regler och uppförandekoder. Discgolfturneringar är en av de snabbast ökande segmenten. Det finns många varianter av disc golf. Lagspel eller dubbel övar samtidigt samarbete. Du kan spela skins, match play, ace runs, birdie bashes för att hålla sporten innovativ och underhållande.

I de flesta discgolf tävlingar finns specifika delar för damer, juniorer och seniorer. Alla kan spela tillsammans och tävla just så mycket de vill. Särskilda grupper arbetar för att förbättra sporten för damer och juniorer. Allt eftersom de här segmenten blir mer populära kommer sporten växa ännu snabbare.

För att lyckas i discgolf behöver du varken vara störst, starkast eller snabbast.

Alla som vill lära sig den rätta tekniken och lägga ner tid på att träna kan lyckas i den här sporten.